Meer genieten van uw pelletkachel – zelf onderhoud

Houd zelf het onderhoud aan uw pelletkachel bij

Misschien heeft u al een pelletkachel of u overweegt er één aan te schaffen en u bent  u aan het inlezen. Hoe het ook zij; wanneer u een pelletkachel heeft, is het belangrijk om een aantal handelingen bij te houden voor het onderhoud aan uw kachel.
De meeste handelingen zijn om de twee á drie dagen nodig, andere minder vaak.
Naast dit zelf-onderhoud blijft wel een (meestal) jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw pelletkachel nodig door een ervaren monteur.

Hieronder zal ik een aantal belangrijke handelingen, die u dus zelf kunt doen, beschrijven.

De vuurpot
Bij dagelijks gebruik is het aan te raden om eens per twee á drie dagen de vuurpot leeg te kloppen en de asopvangbak uit te zuigen. Zo nodig verwijdert u ook vastzittende verbrandingsresten.
Dit schoonmaken zorgt ervoor dat u langer en meer van uw pelletkachel kan genieten.
asstofzuiger voor pelletkachel Klus en VlamTrouwens, het is wel aan te raden om voor dit onderhoud een asstofzuiger aan te schaffen. Een gewone stofzuiger kan verstopt raken door het fijne as, terwijl een asstofzuiger hier speciaal voor gemaakt is.

 

 

vies ruitje (raam) pelletkachel Klus en VlamHet ruitje
Maak het ruitje van de pelletkachel zeker één keer in de week aan de binnenkant schoon.
Dit kunt u doen met keukenpapier dat een beetje nat is gemaakt. Wanneer er een bruine film over het glas schoon ruitje (raam) pelletkachel Klus en Vlamblijft, kunt u een beetje as gebruiken of een speciale kachelruitreiniger.
Zo kunt u weer goed van uw kachel genieten.

 

Het pelletreservoir
Check om de dag of er nog genoeg pellets in het reservoir zitten.
Een pelletkachel geeft ook zelf een signaal als hij bijgevuld moet worden, maar behalve bijvullen moet u dan ook het apparaat uit de alarmfase halen. Dit is goed te doen, maar op tijd bijvullen is nog makkelijker.
pellets voor pelletkachel Klus en Vlam

 

vies luchtfilter pelletkachel Klus en Vlam

Het luchtfilter
Aan de achterkant van de pelletkachel zit een luchtfilter. Deze voorkomt dat er vuil in de motor en in de interne sensor komt.
Controleer iedere twee á drie weken of dit filter schoon is. Zo nodig verwijder je aangehecht vuil. Gebruik schoon luchtfilter pelletkachel Klus en Vlamhiervoor een penseel of een vochtige doek.
Let op: doe dit wel voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.
Op de foto’s zie je heel goed het verschil tussen voor en na het schoonmaken.

 

Jaarlijks onderhoud
Naast deze handelingen, die u zelf kunt doen, heeft uw pelletkachel ook ieder jaar groot onderhoud nodig. Gemakshalve praten we over jaarlijks onderhoud, maar u kunt er ook van uitgaan dat onderhoud nodig is na 2000 branduren. In de meeste gevallen is dit ongeveer na een jaar, tenzij u de kachel heel vaak of juist heel weinig aan heeft.
Wat trouwens ook ieder jaar nodig is – al is het maar voor de verzekering én voor uw eigen geruststelling – is het vegen van uw schoorsteen.
En wist u dat Klus en Vlam beide handelingen gecombineerd bij u kan uitvoeren? Bel of mail gerust voor een afspraak of overleg.
(www.klusenvlam.nl )