Duurzaam genieten van warmte

De zomer is voorbij, de herfst is echt begonnen.
Vroeger was rond deze tijd de meeste oogst verwerkt en opgeslagen. Niet alleen voedsel, maar ook van hout werd een voorraad aangelegd. Hout was namelijk nodig voor vuur als kook- en warmtebron en warmte behoort tot de primaire levensbehoeften.
Nog steeds kunnen we niet zonder warmte, maar door de CV van tegenwoordig staan we daar amper bij stil. Maar wist je dat op een heel duurzame manier warmte kan brengen in je huis?

Een CV gebruikt aardgas om je huis te verwarmen. Dit is een fossiele brandstof die wereldwijd op dreigt te raken. Dat duurt nog even, maar toch. De voorraad is gewoon beperkt. Bovendien komt er bij het verbranden heel veel CO2 in de lucht. Deze CO2 zorgt voor verzuring en draagt zo bij aan het opwarmen van de aarde. Je huis anders verwarmen kan een heel belangrijke stap zijn voor het verlagen van de CO2 uitstoot.

Vroeger maakte men vuur om hun grot, tent en later ook hun huis te verwarmen. Of eigenlijk maakte men vuur om te koken en verwarmde dit ook meteen hun woning.
Het grote voordeel van het verbranden van hout voor verwarming is dat dit grotendeels CO2 neutraal is. Dat geldt tenminste als je duurzaam geteeld hout gebruikt. Hierbij worden nieuwe bomen geplant voor iedere boom die wordt omgehakt. Het is namelijk zo dat het voor de CO2 uitstoot niet uitmaakt of een boom afsterft en wegrot of dat je deze verbrandt. Er komt evenveel CO2 vrij. En die nieuw geplante bomen, nemen tijdens hun groei deze CO2 weer op. CO2 neutraal, dus.

Als je eraan denkt om in deze tijd met vuur je huis te verwarmen, denk je waarschijnlijk als eerste aan een open haard. Een open haard heeft echter als groot nadeel dat veel warmte via de schoorsteen verdwijnt. Er is maar een warmteopbrengst van 10%. En dus moet je wel heel veel hout verbranden om je huiskamer aangenaam warm te krijgen.
Een houtkachel of allesbrander heeft een hoger rendement, namelijk 75 tot 80%.
Bij alle drie van deze opties is er echter ook sprake van gevaar voor de gezondheid. Er kunnen namelijk schadelijke rookgassen in de kamer komen, bij de open haard nog makkelijker dan bij de andere twee kachels. Ook zal er fijnstof en schadelijke gassen ontsnappen via de schoorsteen, waar de omgeving dan mee te maken heeft. Het komt regelmatig voor dat de buurt kan meegenieten als de allesbrander bij een van de buurtbewoners aanstaat. En dan heb ik het alleen nog maar over de geur die dan vrijkomt.
Bij een pelletkachel heb je van dit alles geen last. Deze kachel heeft een rendement van 90 tot 96%, zelfs percentages van 98% worden genoemd. Dit betekent dat alle energie die in het hout zit ook echt functioneel gebruikt wordt. Bovendien zorgen allerlei sensoren ervoor dat de kachel de gewenste temperatuur geeft, maar vooral dat het verbrandingsproces optimaal verloopt.

Pellets voor pelletkachel duurzaam Klus en VlamEen pelletkachel werkt op pellets. Dit zijn samengeperste korrels die gemaakt zijn van houtzaagsel. Hiervoor wordt afval- en snoeihout gebruikt, maar ook hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit duurzame hout doe je in het reservoir van de kachel.
De kachel werkt computergestuurd en is voorzien van chips en sensoren die er samen voor zorgen dat de pelletkachel optimaal brandt. Er zit zelfs een thermostaat in die zorgt voor de gewenste temperatuur en de meeste kachels zijn voorzien van een zelf instelbaar weekprogramma, zodat het enige waar je echt nog aan moet denken is dat je het reservoir regelmatig aanvult.
Wanneer je de kachel aanzet (of hij aanspringt door het ingestelde weekprogramma), worden de pellets met een soort grote schroef naar de vuurpot vervoerd. In die vuurpot zit een gloeispiraal die de pellets laat ontbranden. Allerlei sensoren zorgen ervoor dat de vuurpot steeds de juiste aanvoer krijgt van nieuwe pellets.
Een pelletkachel scheidt de warmte van de rookgassen. De warmte wordt door ventilatoren de kamer in geblazen, terwijl de rookgassen naar buiten worden afgevoerd. Hierdoor heb je dus alleen de warmte binnen. En omdat het om schoon hout gaat dat optimaal verbrand wordt, heeft de buurt geen last van jouw kachel.
Behalve dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en duurzamer is dan een houtkachel is een pelletkachel ook makkelijker als je ‘m elke dag wilt gebruiken. Je hoeft geen hout te hakken en je kan de kachel zo instellen dat de kamer behaaglijk is als je ’s morgens beneden of uit je werk thuis komt.

Om een pelletkachel te kopen kan je bij verschillende aanbieders terecht. Er zijn veel verschillende modellen, merken en prijsklassen. Voor 750 euro kan je al een pelletkachel hebben, maar ook voor 7000 euro. Uiteraard verschilt de kwaliteit, maar ook binnen een merk kunnen de prijzen uiteenlopen, afhankelijk van welk model je mooi vindt.
Het is zelfs mogelijk om een pelletkachel-CV te kopen, die ook de radiatoren in je huis kan verwarmen en warm water levert. Ook zijn er pelletkachelfornuizen waarmee je kan koken en bakken!
Als je interesse hebt, ga dan eens kijken op internet, maar bezoek ook zeker een showroom. Wil je hierbij advies, dan mag je Klus en Vlam benaderen. Zie onderaan het artikel voor de gegevens of elders in dit magazine voor de advertentie.

Klus en Vlam is een bedrijf dat zich onder andere richt op het installeren en onderhouden van pelletkachels. Pelletkachels hebben namelijk wel onderhoud nodig. Gedurende het jaar kan je zelf het een en ander bijhouden, zoals het schoonhouden van de vuurpot, de asbak en de deur. Maar het binnenwerk heeft één keer per jaar een secure schoonmaakbeurt nodig, waarbij ook de schoorsteen geveegd wordt. Dit alles zorgt ervoor dat de kachel mooi blijft branden en er geen schoorsteenbrand kan ontstaan. Ook zijn sommige onderdelen aan slijtage onderhevig. De monteur kan heel goed aangeven wanneer vervanging nodig is en dit dan voor u doen.

Zelf hebben wij nu ongeveer een jaar een pelletkachel en ik kan me bijna al niet meer voorstellen hoe het zonder was. De warmte is zo prettig. Het is een heel andere warmte dan de warmte van de CV, minder drukkend en benauwend. En de vlammetjes zorgen daarnaast voor een knus gevoel wat je verleidt om de televisie uit te laten en het samen gezellig te maken.
Ook als ik alleen thuis ben, geniet ik van de kachel. Kaarsjes aan, pot thee binnen handbereik en dan een boek of een haakwerkje erbij.
Dat is duurzaam genieten!

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met Klus en Vlam (www.klusenvlam.nl ).